Napjaink gyorsan bekövetkező infokommunikációs technológia generálta változásai nagy hatással vannak a közlekedésben részt vevő járművekre, az infrastruktúrára, a közlekedő személyekre és általában véve a társadalom egészére. A gépjárműfejlesztés területén megfigyelhető az automatizáltság folyamatos térnyerése. Az autonóm járművek területével kapcsolatos kutatások jelen vannak a hazai tudományos életben, azonban eddig különállóan, egymással párhuzamosan zajlottak az ilyen irányú tevékenységek.

 

Együttműködés

 

A partnerek a RECAR Autonóm Jármű Kutató Központ létrehozásával egy olyan átfogó szervezetet állítottak fel, amelyben a partnerek egyesítik kompetenciáikat, és a szinergiák kihasználásával magasabb szintű kutatási eredmények tudnak elérni. Célunk az ipari és akadémiai szféra, illetve az oktatás és a kutatás szoros összekapcsolásával magasan kvalifikált szakemberek képzése és a kutatás-fejlesztés bázisának megerősítése Magyarországon.

 

Oktatás

 

Az együttműködés keretében az egyetemeken két új, angol nyelven oktatott mesterszak indítását tervezik, ezekre különböző – elsősorban mérnöki és informatikus – alapszakok hallgatói jelentkezhetnek. A 2018. februárjában induló képzésekben résztvevők a BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Karán „Autonomous Vehicle Control Engineer” néven, illetve az ELTE Informatikai Karán „Computer Science for Autonomous Driving” elnevezéssel szerezhetnek mérnöki, illetve informatikus diplomát.

 

Kutatás

 

A RECAR Autonóm Járművek Kutató Központban a kutatás-fejlesztés és oktatás céljait szolgáló csúcstechnológiás laboratóriumok jönnek létre. A nemzetközi szinten is egyedülálló, ipari együttműködésben elinduló képzések és kutatások hozzájárulhatnak a hazai magas hozzáadott értékű munkahelyek számának növekedéséhez ezen a stratégiailag fontos területen.

 

laborok

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien