zala1Már elkészült a zalaegerszegi tesztpálya egy részének aszfaltozása, továbbá az önvezető járművek fejlesztéséhez szükséges 5G-s informatikai hálózat megvalósításának első lépéseit is megtették. A tavaly májusi alapkőletétel után az összesen 250 hektáros terület azon részén készült már el az aszfaltozás, ahol egy okosvárost imitálnak majd. Itt minden olyan forgalmi helyzetet ki lehet próbálni, amellyel egy önvezető vagy elektromos jármű a közlekedésben találkozhat. „Vizsgálható lesz például, miként reagálnak a vezető nélküli járművek, ha egy alagútba érve eltűnik a hálózati jel, vagy egy felhőszakadásban 60-70 centiméteres mélységű vízátfolyásba kerül egy elektromos autó” – mondta Vigh László, a tesztpálya miniszteri biztosa.

Tavaly október végén kezdték el az első épület alapozását. A 2000 négyzetméteres technikai épület műhelyeknek ad majd helyet, az építkezést a kivitelező ZÁÉV a tervek szerint március végére fejezi be. Ennek közelébe egy 2200 négyzetméteres fogadóépületet terveztek, melynek kivitelezése tavaszra fejeződhet be. A járművek teszteléséhez elkészült már egy 300 méter átmérőjű körpálya 80 centiméter mély kavicsalappal, amelyen 10 centiméteres aszfaltréteg van, de további két hasonló réteget kap még. Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára korábban hangsúlyozta, hogy az autonóm és elektromos járművek tesztelésére alkalmas zalaegerszegi próbapálya egyedüli lehetőséget ad majd arra, hogy vonzza a nemzetközi kutatás-fejlesztést.

Az autógyártók idén nyártól használhatják a zalaegerszegi járműipari tesztpálya első ütemeként elkészülő kör alakú pályát, amelynek befejezéséhez a kormány még tavaly nyáron 15 milliárd forintot biztosított. A tervek szerint a 300 méter átmérőjű, dinamikus felületű tesztpálya készül el elsőként. A körpályához mintegy 50 ezer tonna kőzúzalékot használtak fel. A 70-80 centiméter vastag kőalap révén évtizedekig jelentős terhelést lesz képes elviselni a pálya. Az egész létesítmény két év alatt készülhet el. A város környékén kialakítandó 5G-s informatikai hálózattal is összehangolva készülő tesztpálya közvetve és közvetlenül mintegy 350 új mérnöki álláshelyet teremt.

Forrás: www.automotor.hu

A teljes cikk itt olvasható.

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien